04 d’abril 2017

RECONEIXEMENT DEL POETA MIGUEL HERNÁNDEZ I DE L’ESCRIPTOR I ASSAGISTA JOAN FUSTER


PROPOSTA D’ACORD DELS GRUPS EUPV-AC, COMPROMÍS I SOCIALISTA, SOBRE RECONEIXEMENT DEL POETA MIGUEL HERNÁNDEZ I DE L’ESCRIPTOR I ASSAGISTA JOAN FUSTER


El 28 de març de 2017 es compleixen els 75 anys de la mort del poeta Miguel Hernández, condemnat a mort pel seu compromís amb el poble i amb els ideals de llibertat i cultura de la Segona República Espanyola i per convertir la seva poesia en una arma revolucionària. Miguel Hernández és un exemple de poeta compromès amb els valors de l'esquerra, amb el món del treball, amb la llibertat i la justícia. 

Un poeta que seguí escrivint mentre defensava la república contra el feixisme, des de l'organització comunista del Cinquè Regiment de Sapadors. Quan va acabar la guerra fou detingut, empresonat i condemnat a mort per un tribunal militar de la dictadura franquista, al Consell Sumaríssim 21.001, el 8 de gener de 1940. Pas per diverses presons i greument malalt, va morir al reformatori d'adults d'Alacant el 28 març 1942. 

Miguel Hernández forma part del patrimoni cultural de la humanitat. No entenia el paper del poeta i de l'ens intel·lectual si no estava arrelat en un compromís social i polític; no desertà mai de la seva classe social, de la seva condició de camperol pobre ni del poder transformador de la paraula. Va trobar en el Partit Comunista d'Espanya (PCE) un lloc natural de treball i de lluita, com no podia ser menys en un poeta compromès amb el seu temps, el llegat segueix vigent en aquests moments de crisi del sistema capitalista. 



De la mateixa manera, entenem que enguany, amb motiu dels 25 anys de la seua mort  també s’ha de retre homenatge a la figura de Joan Fuster, gran escriptor i  millor assagista , que va ser una peça fonamental en la construcció d’una nova concepció del País Valencià donades les seues aportacions a la consciència nacional del poble valencià.  Així, la nostra comunitat autònoma, que es defineix com a nacionalitat històrica en el seu estatut d’autonomia deu molta part d’aquesta consciència nacional a l’obra de Joan Fuster i a l’impuls de recuperació de la nostra consciència com a poble que va suposar la publicació de ‘Nosaltres els valencians’. Aquesta i altres creacions de Fuster han estat considerades, primer com a revulsius i després com a clàssics per diverses 
generacions que, primer des de la universitat i després des d'arreu, feien ressorgir les ganes de llibertat en la recta final de la dictadura Franquista. 
Amb l'arribada de la democràcia formal a l'Estat espanyol, Fuster rebria el reconeixement general de polítics i intel·lectuals d'esquerres, alhora que era víctima de l'extrema dreta amb dos atemptats amb bomba. Aquesta posada en el centre de la diana de les ires de part de la població era conseqüència d'una campanya contra la seva obra i contra qualsevol rastre de racionalitat,producte de les manipulacions finançades i expressades per una part important del poder polític i mediàtic. 

És una ocasió privilegiada per a la recuperació de la memòria històrica, donant suport a totes les iniciatives ciutadanes, polítiques i culturals vagin en aquest camí. En aquest sentit l'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna dóna suport a totes les propostes de la família de Miguel Hernández i altres institucions i associacions, encaminades a la revisió i anul·lació total de la sentència de pena de mort i a la reparació i reconeixement personal del poeta, injustament condemnat per defensar al govern legítim de la Segona República. 

Per tot això, els grups assenyalats proposen al Ple els següents acords: 

1.- Concedir un carrer tant a Miguel Hernández amb la següent llegenda: “Al poeta del poble Miguel Hernández” com a Joan Fuster. 

2.- Instar el govern de la nació a la revisió i anul·lació total de la sentència de pena de mort que va ser emesa el 18 de gener de 1940, per un tribunal militar a les ordres de la dictadura franquista en el Consell Sumaríssim 21.001, de manera que la seua innocència siga pública, jurídica i oficialment reconeguda.  

3.- Reparació i reconeixement personal del poeta, injustament condemnat per defensar amb la seua obra al govern legítim de la 2a República Espanyola i reconeixement del poeta com a patrimoni cultural de tota la humanitat