04 d’abril 2017

EUPV-AC TAVERNES MOCIÓ COMMEMORACIÓ 14 D’ABRIL, PROCLAMACIÓ DE LA II REPÚBLICA .


El 14 d’abril es compliran 86 anys de la proclamació de la II República, el primer règim democràtic de la nostra història que instaurà un veritable Estat de Dret i proclamà la primera constitució democràtica d’Espanya. Aquesta Constitució plasmà el principi d’igualtat dels espanyols davant la llei, al proclamar Espanya com “una república de treballadors de tota classe que s’organitza en règim de Llibertat i de Justícia”, el principi  de sobirania popular, estableix el sufragi universal per a homes i dones majors de 23 anys, en economia la propietat privada quedà subjecta als interessos de l’economia nacional, se constituí un “Estat integral, compatible amb l’autonomia dels  Municipis i les  Regions”, el principio de laïcitat “l’Estat, les regions, les províncies i els Municipis, no mantindran, afavoriran, ni auxiliaran econòmicament a les Esglésies, Associacions i Institucions religioses”, a més a més es reconegué matrimoni civil i el divorci així com l’ensenyança primària laica, gratuïta i obligatòria, i es reconeix la llibertat de càtedra.

La II República va promoure l’avanç en la transformació de la nostra societat, en la defensa de les llibertats individuals i col·lectives, i en la consecució de la justícia social.

Aquest sistema democràtic acabà amb la derrota en la Guerra Civil per donar pas a més a més de 40 anys de franquisme, de repressió i de retrocessos.

El 14 d’abril ha de ser una data reivindicativa per reclamar el dret a la República i fer un homenatge a  tots els alcaldes i regidors dels ajuntaments d’aquell període, així com condemnar el colp d’estat franquista contra la II República.
  


Per tot això, el Grup Municipal d’EUPV-AC, sotmet a la consideració del Ple l’aprovació dels següents ACORDS:

1.- Condemnar l’alçament militar del 18 de juliol de 1936 contra el govern legítim de la II República espanyola.
  
2.- Que  el  14  d’abril l’Ajuntament  expose  en  la  seu  consistorial  algun  emblema commemoratiu  per a celebrar  eixa  data  i  retre homenatge  a  totes  les  persones  que defensaren  la II República així com al período democràtic que s’inaugurà
.
3. L’Ajuntament proporcionarà totes les facilitats que estiguin al seu abast a tots els  col·lectius,  entitats  i  associacions  que  organitzen,  i  així  ho  demanen,  la  realització d’actes commemoratius i divulgatius  del  85é aniversari  de  la  proclamació  de  la  II República, o promoció d’activitats encaminades a la rehabilitació política i cívica de tots aquells  ciutadans  i  ciutadanes  que  foren  víctimes de  la repressió  franquista ja fóra durant  l’alçament  militar o durant la postguerra.

Com es normal la moció va ser aprovada pels grups d'EUPV, PSOE i Compromís. El PP va votar en contra.