04 d’abril 2017

MOCIÓ D'EUPV-AC RECOLTZAMENT CAMPANYA BDS CONTRA L'APARTHEID ISRAELIÀ


Vint i tres anys després de la signatura dels acords d'Oslo entre el govern d'Israel i l'Autoritat Palestina, la il·lusió d'una pau justa i duradora és més lluny que mai.

Les polítiques de discriminació, l'opressió i segregació imposades pel govern d'Israel contra el poble palestí els ofega cada vegada més: els assentaments a Cisjordània es multipliquen, la demolició de cases i estructures en els primers mesos del 2016 ha superat ja el 2015; els palestíns, segueixen sent la població de refugiats més gran del planeta. Les persones palestines que resideixen a Israel conviuen amb més de 50 lleis que els discriminen directa o indirectament, violant els seus drets civils i polítics i econòmics, socials i culturals. L'ONU ha advertit que, de continuar així, la franja de Gaza serà un territori inhabitable l'any 2020. Tot això, sota la mirada i el silenci de la immensa majoria de la comunitat internacional.


La Convenció Internacional sobre la repressió i el càstig del delicte de l'Apartheid el defineix com "una sèrie d'actes inhumans comesos amb la finalitat d'establir i mantenir la dominació d'un grup racial de persones sobre qualsevol altre grup racial de persones i oprimir-lo sistemàticament”.

Inspirada amb la campanya internacional, recolzada per les Nacions Unides i signat per la majoria dels seus Estats membres, que va ajudar a posar fi al règim d'Apartheid a Sud-àfrica a finals del segle passat, va nàixer en 2005 la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions a Israel (BDS). El BDS és un moviment no-violent, basat en els principis d'igualtat, la justícia social i no-discriminació que busca pressionar el govern d'Israel a través d'estratègies pacífiques a complir les seves obligacions i respectar el Dret Internacional dels Drets Humans i  el Dret Humanitari Internacional.

El ple de l'ajuntament a proposta d'EUPV-AC  va aprovar  l'adopció dels següents ACORDS:

PRIMER.-Adherir-nos a la campanya mundial no violenta i antirracista de boicot, desinversió i sancions (BDS) contra l'Apartheid israelià.

SEGON.-Declarar a l'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna  espai lliure de crims de guerra, incloent-hi el delicte de l'Apartheid i en aquest marc, unir-nos a l'espai lliure  de l'Apartheid israelià (ELAI)

TERCER- Advertir, en línia amb la Unió Europea i el Ministeri d'Afers exteriors i Cooperació, a la ciutadania i teixit empresarial de Tavernes, que vendre, comprar, invertir o signar contractes amb les colònies israelianes en territori palestí ocupat declarades il·legals pel Consell de Seguretat  de les Nacions Unides,

QUART.-Reclamar el compliment dels Drets Humans i EL  Dret Internacional Humanitari en totes les polítiques municipals i, en particular, per obligar el govern d'Israel:
a) A l'extinció de l'ocupació i colonització dels territoris que ocupava el 1967 i el desmantellament del Mur  de l'Apartheid.
b) El reconeixement dels drets dels palestins  de l'estat d'Israel a una plena igualtat.
c) El reconeixement i respecte al dret de retorn dels refugiats palestins i palestines recollits  en la resolució 242.

CINQUÉ.-Expressar el seu compromís amb els principis constitucionals de no discriminació i igualtat de tracte, destacant que l'Ajuntament promourà  el respecte a totes les religions, races, ètnies o creences en totes les seves polítiques i activitats municipals

SISÉ.-Instar al Govern de la nació a modificar la llei de contractes de l’estat per a que siga legal penalitzar  a les empreses que no respecten els derts humans en la contractació pública