14 de maig 2012

EU sol•licita una comissió d’investigació a Les Corts pels sobrecostos de la Ciutat de les Arts i les Ciències


El portaveu adjunt d’EUPV a Les Corts, Ignacio Blanco, ha anunciat que el grup parlamentari d’esquerres presentarà la petició d’una comissió d’investigació per a que s’investiguen els desorbitats sobrecostos dels projectes de Calatrava en la Ciutat de les Arts i les Ciències, que incrementaren proporcionalment els honoraris de l’arquitecte. “No pot existir ja ni un gra més d’impunitat sobre aquesta qüestió. Exigim que s’investigue cadascuna de les obres i que es depuren responsabilitats polítiques sobre la despesa milionària que han costat de més. No pot ser que queden impunes aquells que gestionaren irresponsablement els diners públics i donaren el vist a plau a les modificacions fetes per Calatrava”.
Blanco recorda que després de conèixer els honoraris que la Generalitat ha pagat a Santiago Calatrava per les obres de la Ciutat de les Arts i les Ciències -94 milions d’euros- més el cost d’aquestes –més de 1.100 milions d’euros- “és preceptiu que s’investigue en Les Corts per què s’han arribat a pagar aquestes milionades de diners públics, quasi triplicant el pressupost inicial”.
Esquerra Unida ja reclamà fa un any, a través d’una proposició no de llei, la revisió a fons de tots els projectes executats per l’arquitecte, “per analitzar un a un els sobrecostos vergonyosos que Calatrava ha generat i dels que l’Administració valenciana no hauria de fer-se càrrec”. La proposta d’EUPV pretén que s’investigue a fons aquestos projectes “per tal de determinar els canvis en les obres vinculats a millores en la seguretat o a rectificació d’errades de disseny. En tots els casos hi ha un patró comú: pagaments milionaris i fórmules opaques de contractació”, assegura Blanco.
A més, Esquerra Unida reclama que el Consell renuncie al pagament d’aquests sobrecostos. “El Consell ha d’assignar el pagament d’aquestos a l’empresa que ha dissenyat i dirigit l’execució dels projectes o a les constructores que els han dut a terme, en funció de la seua responsabilitat en els sobrecostos generats. Ha de defensar l’interès públic d’una vegada per totes, posant en marxa els mecanismes per tractar de recuperar els diners gastats indegudament”, assenyala.