04 de juliol 2011

Esquerra Unida presenta mocions en tots els municipis per a que els regidors no participen com a tals en actes religiosos

La formació d’esquerres recorda que la Constitució estableix de manera explícita el caràcter aconfessional de l’Estat. “Per tant, els representants de les institucions públiques elegits democràticament, no poden actuar ni participar en actes religiosos ostentant la representació de la institució de la qual formen part sense vulnerar el principi constitucional”, explica la secretària de política municipal, Estefania Candel.

Candel recorda que la separació Església-Estat “és un tret fonamental dels sistemes democràtics moderns, i ha de ser respectada per totes les institucions de caràcter representatiu al seu àmbit d’actuació”. Esquerra Unida considera que la participació com a tal de la corporació municipal dels ajuntaments en actes religiosos, com ara puguen ser processons, misses majors, etc., “esdevé com una vulneració i incompliment flagrant de la nostra norma fonamental i dels principis del nostre ordenament jurídic”.

Per a la formació d’esquerres, els membres de la corporació no poden acudir a aquestos actes, proveïts dels símbols de representació pública, “perquè el que ocorreria és que estarien representant il·legítimament a tota la ciutadania. I a banda de ser il·legal, és evidentment inadmissible, i crea confusió sobre el caràcter democràtic, representatiu i aconfessional de la nostra institució”, subratlla la dirigent d’EUPV.

La moció demana que les corporacions municipals dels ajuntaments valencians complisquen amb el principi constitucional d’aconfessionalitat de les institucions públiques, abstenint-se de participar en cap acte de caràcter religiós “i si els membres d’aquestes corporacions, des de la seua llibertat religiosa opten per participar en actes de caràcter religiós, han de fer-ho individualment, i sense cap signe extern ni protocol·lari de representació pública de l’ajuntament del què formen part”, remarca Candel.